Toscane kent een paar wijngebieden. Chianti is het meest bekende. Waarom? Van vroeger uit natuurlijk toen hier de wijnen werden afgevuld in de bekende mandflesjes
die jarenlang, eenmaal geleegd, de plafonds sierden van menig pizzeria. Het ging toen niet zozeer om de inhoud van de flessen. De mandflesje vonden we toen wel leuk, de wijn die erin zat was
minder plezierig. Om niet te zeggen bedroevend. Mager, dun, onrijp, gemaakt op volume, niet op kwaliteit. Dat is inmiddels vele decennia geleden. Veel
wijnboeren hebben zichzelf opnieuw uitgevonden.
In navolging van andere wijngebieden in Toscane, rondom Montepulciano en Montalcino werden de oogstopbrengsten rigoureus teruggebracht. Er werden geen witte druiven meer gemengd met blauwe druiven. Met de intrede van moderne wijnbouw en moderne vinificatie methode's is de kwaliteit over de hele linie spectaculair gestegen. Tegenwoordig moet je rekenen op een flesprijs voor een fatsoenlijke Chianti rond de € 10,--. Kom je Chianti's tegen op een lager prijsniveau dan heb je te maken met jonge wijnstokken en harde groene wijn. Of met sjoemel-Chianti's want ja, ook dat komt nog steeds voor. Vooral laten staan.
Goede terroir-Chianti's zijn doorgaans stevig, kunnen wel behoorlijk tanninerijk zijn en daardoor niet altijd een allemansvriend. Gewoon wat bij eten. Act like an
Italian. Een fluweelzachte chianti vinden valt niet mee, maar wij hebben ze natuurlijk staan. Helemaal als de wijnboer de filosofie van de natuurwijn volgt
is het mondgevoel als snel fluwelig. De belangrijkste druif is de lokale sangiovese.
TOF IN CHIANTI
Met een (goede) Chianti in je glas neem ik je graag naar Florence en Siena en het gebied wat daar tussenin ligt. Behoorlijk
bergachtig, erg bosrijk met daar tussendoor wijngaarden en olijfgaarden. Hier geen aangesloten wijngebied zoals in Piemonte of Puglia. Met verstilde
versterkte dorpjes en stadjes. Bekende highlights die je een keer gezien moet hebben zijn kunststeden als Siena en Florence en het kleinere Monteriggioni, spectaculair gelegen boven op een
heuvelrug, en geheel ommuurd. En natuurlijk San Gimignano. Bekend van haar familievette's en de veertien torens. Of het levendige marktplaatsje Greve met het
arcade-marktpleintje.
Het echte Toscane proef je ook heel goed als je richting de zee afreist. Bezoek onbekende en verstilde parels als Volpaia en Cennina.
Of het hoog gelegen Volterra waar je al snel in de richting van de Italiaanse Bordeaux komt, Bolgheri. Met de klemtoon op de
laatste i.
WAT PROEVEN WE?
Reis met je glas rode wijn in de hand door de Chianti heen. Met een Chianti van Albola (complex) of Casa Emma (toegankelijk) of biologisch van Frascole (fluweel). Je waant je onmiddellijk in Toscane! Een grote verrassing bezorgt Frascole je met hun witte Toscaanse. Een ongekend grote waaier van primaire, secundaire en tertiaire smaken. Een avontuur in Toscane in je glas!
Reactie schrijven